Welke planten doen het goed bij een warmer, en droger, klimaat ?
Temperaturen van boven de 30 graden gaan steeds vaker voorkomen en we hebben te maken met langdurige droogtes. Bepaalde planten kunnen beter met hoge temperaturen en waterstress omgaan. Deze planten komen nu eerder in het zuiden voor maar zullen snel populair worden in onze streken. Ze hebben typische waterbesparende eigenschappen zoals een klein, zilverkleurig of harig blad, penwortels en sappigheid die helpen om hitte af te weren en het maximale uit beperkte watervoorraden te halen.
KOBOLD (Liatris spicata)
Hoewel er enkele meer droogte-tolerante Liatris soorten zijn, is er geen enkele zo breed aanpasbaar in onze tuinen als de Liatris spicata.
De Kobold heeft een klein blad en ondergrondse wateropslag wat hem uitermate geschikt maakt voor een droger klimaat maar hij gedijt ook goed onder de normale Belgische regen omstandigheden.
Hij doet het goed in klei en in losse, goed doorlatende grond en kan zowel aan koude temperaturen als hitte en vochtigheid weerstaan.
De Kobold (Liatris spicata) of lampenpoetser is, in tegenstelling tot zijn soortgenoten de Liatris elegans of de Liatris aspera, winterhard tot wel -20°C. Zowel de elegans als de aspera variant durven wegrotten in de winter en zijn daarom iets minder geschikt voor onze streken. Bloeitijd is juni-september, en de stengels worden ongeveer 40 com hoog.
Tijdens de herfstmaanden, en bij voorkeur vooraleer het begint te vriezen, moeten we onze tuin winterklaar maken.